_MG_5247

Salát s červenou řepou, pečenými meruňkami a brynzou

Brynza v salátu je výborná! Je čerstvá, zralá a krásně slaná. Přestože brynzu proslavily halušky, podle mě je tohle její druhé dokonalé já. A pečené meruňky jsou trumfem snad každého salátu, protože ho obohatí o báječnou sladkokyselou chuť!

Na 2 porce

Doba přípravy: 45 minut

½ hrnku tmavozelené nebo černé čočky
400 g červené řepy (1 větší nebo 2 menší)
6 lžic olivového oleje + k dochucení salátu
5 meruněk
100 g hráškových výhonků
100 g brynzy
sůl a pepř
½ hrnku tmavozelené nebo černé čočky

Na zálivku:

2 jarní cibulky
4 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
1 lžička dijonské hořčice
2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
1 lžička nenamletého máku
sůl

1. Nejprve propláchnu čočku a dám ji vařit podle instrukcí na obalu. Troubu si předehřeju na 190 °C.

2. Řepu oloupu a na mandolíně ji nakrouhám na tenké plátky. Rovnoměrně ji rozložím na plech, pokapu ji polovinou oleje a ještě ho do ní prsty lehce vetřu. Nechám péct zhruba 30 minut, dokud konce řepy neztmavnou.

3. Meruňky si nakrájím na čtvrtky, pokapu je zbylým olejem a peču asi 15 minut také při 190 °C, aby krásně změkly.

4. Mezitím si připravím zálivku. Jarní cibulky si nakrájím na tenká kolečka a promíchám s olivovým olejem, citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, mákem a solí.

5. Když se řepa a meruňky dopečou a čočka uvaří, v salátové míse smíchám všechny suroviny s připravenou zálivkou, hráškovými výhonky, nakrájenými na třetiny a brynzou. Na závěr dochutím solí, pepřem a olivovým olejem.

_MG_5135

_MG_5159

_MG_5161

_MG_5168

_MG_5175

_MG_5233

_MG_5238

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *